“Eigenlijk…..”

Eigenlijk

“Weet je wat ik eigenlijk wil…?”

We zitten samen aan de lunch en hebben een goed gesprek. We praten over onze privé situatie, de ontwikkelingen in de markt (we zijn allebei jurist) en waarom het zo belangrijk is om je intellectuele bagage te verrijken met kennis van andere zaken dan ons werk.

En opeens komt daar die passie: de ogen van mijn gesprekspartner gaan glinsteren en ze gaat er eens goed voor zitten. Ze ontvouwt haar visie met verve en ik luister geboeid. De energie en inspiratie spat er vanaf.

Weet je wat het is, Liesbeth? In mijn werk komt dit er allemaal veel minder uit dan ik eigenlijk zou willen. En daar heb ik steeds meer de balen van. Ik ben eigenlijk heel erg toe aan iets nieuws.

En ik ben het met haar eens: in welke baan is er nou voldoende ruimte voor alles wat een goede jurist (en dat is ze hoor, neem dat maar van mij aan) in huis heeft? Mijn advies aan haar was dan ook om een nieuw of ander, in ieder geval groter podium te vinden voor haar missie. Want er zal ergens een podium zijn, waarop ze helemaal tot haar recht kan komen. Dat weet ik uit ervaring.

Zoek een ander of groter podium om echt te kunnen stralen

Want elke jurist heeft enorm veel te bieden: we zijn hoog opgeleid en analytisch van karakter. Veel zaken hebben we dus snel door. We zijn goed in het zoeken van advies, als we er zelf niet goed uitkomen en gewend onderhandelingen te voeren. Met onze schriftelijke en mondelinge communicatie is meestal ook niet zoveel mis. En we zijn gewend om ons ook te verdiepen in allerlei andere zaken dan het recht, zoals techniek, psychologie en dergelijke. En de senioren onder ons weten uit ervaring dat je heel snel een vakgebied kunt ‘veroveren’, als de basis goed is. Als je je vak verstaat, kan je in heel veel verschillende terreinen van het recht snel uit de voeten. Daar mag je trots op zijn.

Nelson Mandela zei het als volgt:

Onze diepste angst is niet dat wij onmachtig zijn, maar dat we weergaloos krachtig zijn. Het is het licht in ons, niet onze duisternis, die ons angst aanjaagt. Wij zeggen bij onszelf: “Wie ben ik, dat ik briljant zou zijn, geweldig, getalenteerd, fantastisch?” Maar wie ben jij, dat je dat niet zou zijn? Je bent een kind van God. Dat je speelt alsof je nietig bent, daar dien je de wereld niet mee. Wij zijn bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen.

Maar ja, hoe zoek je zo’n nieuw of groter podium, waarop jij kan stralen? Hoe kom je volledig tot je recht? Hoe geef je jezelf weer een nieuwe uitdaging? Kom in actie! Ik geef je een paar tips:

  1. Neem een paar maanden of een half jaar de tijd. Komt tijd, komt raad.
  2. Ga op zoek naar anderen, die je kunnen inspireren of een goed voorbeeld geven. Ga lunchen, koffie drinken, netwerken en bel eens iemand op. Ik ken een jurist die een dag in de week minder ging werken, op zijn motor stapte en elke vrijdag door het hele land reed om bij kennissen, collega’s en dergelijke op bezoek te gaan. Met spectaculaire resultaten: een jaar later had ie een nieuwe baan, veel mensen leren kennen en ook nog een boek geschreven. En was een stuk gelukkiger.
  3. Ga stage lopen bij mensen die wellicht het soort werk doen waar jij nu van droomt. Neem eens een kijkje in een andere keuken: kijk en leer!
  4. Doe méér of iets compleet anders met je kennis: schrijf een artikel voor een vakblad, geef een lezing, ga bloggen, maak een cursus, heb het hoogste woord op LinkedIn, enz.
  5. Zoek een coach om eens tegen aan te praten. Of lees een boek of biografie van iemand die je bewondert. Of neem een vriend of vriendin die je vertrouwt, maar je ook een spiegel kan voorhouden.
  6. Leer vooral nieuwe dingen en zorg dat je geen zeurende 40+ er wordt, die bang is voor nieuwe technieken. Vraag desnoods een “jonkie” (voor mij is dat iedereen onder de 30) in de trein hoe dat nou werkt, zelf een app maken op je smartphone. Of hoe je een zelf een film kunt maken. Of neem een account op Instagram of zoiets.
  7. Vertrouw op jezelf: je hebt veel meer in huis dan je denkt. Jouw ervaring is goud waard, ook al zie je dat zelf vaak niet meer (want alles is “normaal” geworden). Maak jezelf niet kleiner dan je bent en gooi je oogkleppen af. Maar vooral: doe je stinkende best!
  8. Doe iets geks of engs: spring uit een vliegtuig, ga in de Efteling in Joris met de draak, leer zingen of doe iets anders dat je uit je comfort-zone haalt. Echt, vrijwel alles valt te leren en dat leren zelf, valt ook reuze mee.
  9. Houdt vol: een omslag of andere aanpak heb je niet zomaar gerealiseerd. Nieuwe dingen leren gaat niet vanzelf. Sta jezelf toe om te mogen vallen en opstaan. Je hebt niet morgen opeens wél een glanzende baan of nieuwe carrière.
  10. Vertel wat je beweegt, waar je hart sneller van gaat kloppen. Weet je nog waarvoor je vroeger je bed uit kwam?

Kortom: werk aan nieuwe energie! Zoek je podium. En sta open voor wat er dan gebeurt…

Nog niet overtuigd? Lees het verhaal van Jochem Myjer.

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan in je netwerk.

PS: twee maanden later kreeg ik van haar bericht. Ze had een nieuwe baan! En nog een mooie ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *