Lang leve de mentor!

Dit voorjaar moest ik tweemaal een droeve plicht vervullen: de begrafenis van een oud-collega bijwonen. En op zo’n begrafenis mijmer ik wel eens over de tijd waarin we samen hebben gewerkt.

Deze twee oud-collega’s hadden een bijzonder plekje in mijn hart: ze hebben voor mij als mentor gefungeerd. Ze waren beiden een hele of een halve generatie ouder dan ik en ik prijs me gelukkig dat ik veel van ze mocht leren. Vaak hadden ze het niet eens in de gaten en waren ze er gewoon voor mij op cruciale momenten. En zo ben ik de afgelopen 30 jaar vele mensen op mijn pad mogen tegenkomen die me hebben geholpen: met geduld, vakkennis, met vaardigheden, een goed gesprek, enz. Ik kan zeer hardleers zijn (helaas), maar steeds kom ik weer mensen tegen die mij op een of andere wijze onder hun hoede nemen en/of het goede voorbeeld geven. En dat heeft me heel veel opgeleverd.

Zie hieronder een ontroerend fragment waarin iemand actrice Whoopi Goldberg bedankt voor één van haar rollen, die hem inspiratie gaf:

En nu ben ik onderhand op een leeftijd dat ik zelf mag fungeren als mentor voor anderen. Een belangrijke en eervolle taak, vind ik zelf. En ook wel een beetje een opdracht.

Onlangs zag ik een geweldige TED over het mentorschap. Yassmin Abdel-Magied roept ons indringend op om mentor te zijn. En dan vooral voor jongeren en/of personen die anders zijn én vol potentie zitten. Om als mentor dus een hand uit te steken naar hen die jou nodig hebben. En daarvoor moet je dus verder dan je eigen neus kijken.

Wees dus een mentor die deuren opent, die anders voor anderen gesloten zullen blijven.

 

Hoe doe je dat nu, mentor zijn?

Dat kan vaak al terloops, door van waarde te zijn voor een ander. Het hoeft helemaal niet formeel te zijn, met vaste gesprekken, terugblikken en evaluaties:

  • Heb geduld met mensen die duidelijk uit een andere cultuur of sociale klasse komen en niet meteen de bedrijfscultuur of omgangsvormen in hun vingers hebben.
  • Wees geïnteresseerd in de ander en blijf nieuwsgierig: het mentorschap gaat twee kanten op. Je kunt heel veel van een ander leren. Nooit zelfgenoegzaam zitten wezen!
  • Neem iemand mee naar plaatsen of ontmoetingen waar ie nog nooit geweest is: laat de wereld zien!
  • Communiceer met mededogen.
  • Wees beschikbaar, ga niet volledig op in je eigen werk, maar sta klaar voor een goed gesprek of wat hulp.
  • Laat betrokkene leren en zorg bij fouten voor een zachte landing.
  • Geef het goede voorbeeld.
  • Vertel wat jou beweegt en vraag het ook aan de ander.
  • Leg bepaalde zaken – hoe vanzelfsprekend ook – gewoon nog een keertje uit.
  • Help een ander. Maak het mensen gemakkelijk.

Geef dus waarde aan elk mens.

En bedenk, beste mentor, delen is vermenigvuldigen. Alles wat je geeft aan waarde, komt altijd in een of andere vorm weer bij je terug.

Als je een lichtje opsteekt voor iemand anders, zal het ook je eigen pad verlichten. #Boeddha

Hoe doe jij dat? Ben jij mentor voor anderen? Beleef je daar plezier aan?

Laat het me weten!

Heb je genoten van deze post? Misschien wil je ‘em delen met anderen? Delen = vermenigvuldigen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *