Je mentale conditie

je mentale conditie

Het pad van ondernemende jurist gaat bij mij niet over rozen. Welnee, het is heel hard werken, zowel fysiek als mentaal. Niks gaat bij mij vanzelf, hoor. In mijn praktijk houd ik daarom altijd vijf zaken goed voor ogen:

Vijf punten kan ik goed onthouden en passen op één hand. 10 Punten onthouden gaat me al veel minder gemakkelijk af, dus ik houd het maar bij vijf. Zonder deze vijf punten kan ik mijn praktijk niet uitoefenen en daar werk ik dus dagelijks aan en mee.

De laatste jaren heb ik dus ook hard gewerkt aan mijn mentale conditie. Die was nogal in het slop geraakt. Als jurist een eigen bedrijf runnen vind ik bij tijd en wijle best spannend. Dat vergt dus een goede mentale conditie. Nou ben ik de laatste weken in de ban geraakt van ene Mel Robbins.

Deze video wil ik met je delen. Je bent in goed gezelschap, want al 3,8 miljoen mensen gingen je vóór. Er zijn nog meer video’s van Mel op YouTube te vinden, dus surf er maar op los.

Mel maakt wat bij me los hoor. En dan niet eens omdat ze van huis uit jurist is, maar omdat ze bij mij een gevoelige snaar raakt. Eerder schreef ik al over het belang om zaken ‘gewoon’ te dóen, in mijn blog “Hoe doe je dat toch allemaal?”Opdat je léért en nieuwe wegen bewandelt. Mel is daar een fantastische aanvulling op: ze houdt me een spiegel voor en geeft praktische tips. Of, meer in mijn eigen taal geformuleerd: ze mept in één geweldige klap een bord voor mijn kop weg. En ze pakt haar grotere podium (zie mijn blog over jouw podium).

Die Mel Robbins is een type van het gezond verstand. Geen gezweef, maar gewoon nuchter zaken benaderen.

Dat past wel bij mij. Dat soort mensen komen bij mij wel ‘binnen’…

Verandering vereist discipline

Zo benadrukt Mel Robbins het belang van discipline in plaats van gevoel (“Om iets te bereiken, móet je dingen doen waar je geen zin in hebt. Voed jezelf op.”) en de 5 seconden-regel: doe binnen 5 seconden iets met een geweldig idee, want na die tijd neemt je angstige hart (dus: je gevoel) het over en breng je je eigen idee om zeep met allerlei uitvluchten, moeilijkdoenerij en dergelijke. Je gevoel wil immers heel graag lekker op routine draaien en gedachteloos de gemakkelijkste weg volgen. Je verstand moet het dan overnemen, want anders stap je weer op de automatische piloot door het leven.

Neem 20 minuten de tijd op de TED video te bekijken en deel hieronder wat je er van vind of mail me op info@vanleijenoverheidsrecht.nl.

Ik ben zeer benieuwd naar je reactie.

Vond je deze blog de moeite waard? Wil je ‘em dan delen in je netwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *