Wacht de jurist hetzelfde lot als de medisch specialist?
Frustratie als motivatie. Toen ik voor mezelf begon was dat deels ook uit frustratie: ik had het idee dat mijn kennis en kunde niet altijd tot zijn recht kwam, maar ook dat de manier waarop ik werkte, niet bijdroeg aan rechtvaardigheid. En dat is toch één van de belangrijkste drijfveren van een goed jurist: rechtvaardigheid. Zo heet onze studie immers niet voor niets. Je wilt graag een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen van je cliënten, zodat er meer rechtvaardigheid is.
Daarnaast was ik gewoon toe aan iets nieuws. Nieuwe dingen, daar houd ik wel van. Of het nu een nieuwe telefoon is, een handig programmaatje of appje of een andere innovatie: ik kan er plezier van hebben als zaken sneller, uitdagender of met meer inspiratie kunnen worden gemaakt. Niet de traditie in ons vak dient centraal te staan, maar een aanpak die onze cliënten zo veel mogelijk recht doet.
Innovatie is dus een belangrijke pijler in mijn bedrijf. En daarbij laat ik me door van alles en iedereen beïnvloeden. Ja, ik doe het dus met iedereen, waarom zou ik me beperken tot alleen mijn eigen branche? Zo las ik op dinsdag 15 september een artikel in het NRC dat me raakte. Je kunt het artikel hier lezen.
Het artikel gaat over de ontwikkelingen in de medische sector en ik zie wel gelijkenissen met de juridische branche. Veel juristen gedragen zich net als artsen, als een soort een “olifant met een wetboek”: de belangrijkste figuur in een conflict, waar iedereen met hoop en vertrouwen tegenop ziet. Helaas: die dagen zijn grotendeels voorbij.
Maar, wat dan? Klakkeloos nieuwe snufjes kopiëren, is ook niet zo slim: mijn cliënten willen vaak graag weten hoe ik mijn praktijk en vak uitoefen en waarin ik onderscheid van al die andere juristen. Ik probeer dus altijd een persoonlijk antwoord te geven op de moderne tijd.
Welke ontwikkelingen lees ik in het artikel, die ook van belang zijn voor onze branche?
- Mensen gaan veel meer zelf doen. Met behulp van app’s, telefoons en zoekmachines, gaan mensen zélf bewijsstukken verzamelen en bewaren. Mensen zijn mondiger en assertiever en menig jurist heeft het al meegemaakt dat mensen met een uitdraai van Internet binnenstappen en zeggen “Dit is er aan de hand! Los jij het even voor me op?” Zorg dus dat je cliënten weten wat ze zelf kunnen doen en waar ze een jurist voor inschakelen.
- Differentiatie in juristen. De kloof tussen academisch opgeleide juristen en administratieve ondersteuning is de afgelopen jaren steeds meer gedicht met HBO-juristen, MBO-medewerkers en dergelijke. Veel cliënten zullen contacten gaan onderhouden met juridische medewerkers in plaats van juristen met een academische opleiding. Dat scheelt ook vaak aanzienlijk in de prijs.
- Regie bij de cliënt. De tijd dat mensen nederig bij een jurist binnen stappen en kritiekloos dure facturen betalen, allang blij dat jij uit de goedheid van je juridische hart ze wil helpen tegen een uurtarief van boven de € 200,00, gaat steeds sneller voorbij. Mijn cliënten willen zelf greep hebben op het verloop van het proces en de oplossing van hun conflict. En die tijdspanne moet ook steeds sneller gedaan, aangezien het geduld opraakt. Jarenlang en peperduur procederen? Het wordt onder mijn cliënten steeds minder populair.
- Maatwerk. Elke cliënt is anders en elke cliënt wil primair een oplossing voor zijn of haar conflict. Als dat conflict niet-juridisch kan worden opgelost, waarom ben je dan klaar met je werk als jurist? Help je cliënt ook als de oplossing goed is én meestal veel goedkoper, sneller of met behoud van de relatie met wie men in een conflict is verzeild.
- De specialist als leverancier van kennis voor het algemeen belang. De meeste van mijn cliënten zijn niet zo geïnteresseerd in doorwrochte, wetenschappelijke verhandelingen over juridische scherpslijperij. Dat is immers vooral om indruk te maken op vakgenoten. Mijn cliënten willen vertrouwen in mij krijgen en zullen mijn blogs, artikelen en andere kennis steeds meer beoordelen of ze wel oplossingsgericht en praktische toepasbaar zijn. Het is niet meer zo belangrijk om juridische eruditie ten toon te spreiden, maar om met kennis bij te dragen aan meer rechtvaardigheid.
Ik denk dat ik maar weer eens aan de slag ga met deze inzichten. Tijd voor innovatie dus.
Hoe zie jij dat? Wil je dat me delen, hieronder? Of mail me op info@vanleijenoverheidsrecht.nl.
Vond je deze blog de moeite waard? Wil je ‘em dan delen in je netwerk?