Bijna Legal Woman of the Year

De eerste stap naar een nieuw begin.

Onlangs kocht ik een nieuwe, nette winterjas. Ik heb afscheid genomen van mijn bruine jas, die was tamelijk versleten. Een beetje nostalgie heb ik wel, want in die jas glibberde ik door de sneeuw naar de Kamer van Koophandel, om mijn eigen bedrijf op te richten. Die jas betekent dus echt wel wat voor me. Op 1 november 2010 hield die jas me warm toen ik op weg was naar een belangrijk moment in mijn loopbaan: ik ging een daad stellen! Voor mezelf beginnen! Op naar de Kamer van Koophandel.

Ik ging het echt dóen… Overigens, ik had geen idee waar ik aan begon. Had geen ondernemersplan of zoiets. Wist ik veel. Ik wist wel dat er iets móest gebeuren: het moest anders. Ik kon ook anders, dacht ik.

En dat werd me toch een avontuur! Soms houd ik het niet voor mogelijk, wat er allemaal sinds die koude novemberdag is gebeurd. Zo heb ik onder meer geleerd om…

 • les te geven,
 • een boek te schrijven,
 • congressen te organiseren,
 • cursussen te maken,
 • video’s films maken,
 • websites op te zetten,
 • te netwerken,
 • met klanten om te gaan,
 • zakelijke beslissingen te nemen,
 • een niche te kiezen,
 • juridische beeldtaal ontwikkelen,
 • door heel Nederland te werken en te reizen,
 • en nog zo een paar dingetjes.

Wat was en is dat fantastisch. Ik ben er een veel completere jurist en mens van geworden. Nou begin ik te begrijpen wat dat eigenlijk betekent: “in je kracht gaan staan”. En dat smaakt natuurlijk naar méér.

Waar het hart vol van is… Een keer per jaar kunnen juridische vrouwen stemmen op de “Legal Woman of the Year”. Vorig jaar was ik aanwezig en ik wilde eigenlijk ook wel in dat rijtje genomineerden staan. Volgens mij paste ik daar wel in. Sterker nog, ik wilde gewoon winnen 😉

Ten diepste wil ik namelijk collega’s laten zien dat je als vrouw én jurist zo veel meer kan dan je zelf voor mogelijk houdt. Door het te dóen. Door buiten gebaande paden te treden. Het avontuur aan te gaan. En jezelf te blijven.

Dit jaar heb ik mijn netwerk gevraagd om mij te helpen om dat te laten uitkomen. Ik heb iedereen gevraagd om mij te nomineren en vervolgens om op mij te stemmen. Ik wist niet wat me overkwam, de afgelopen maanden: ik ben overstelpt met reacties, de één nog positiever dan de ander. Wat was dat geweldig zeg. In de waan van de dag vergeet je wel eens om terug te kijken op wat je allemaal hebt bereikt en wat je voor verschil hebt mogen maken bij je opdrachtgevers en collega’s. Op 8 december 2015 was ik aanwezig bij de verkiezing en ik heb nota bene de finale gehaald! De keuze van de jury viel op mr. Petra Zijp van advocatenkantoor Nauta Dutilh. Een winnares die haar sporen méér dan verdiend heeft in ons vak. Dit resultaat geeft me vertrouwen om door te gaan op de ingeslagen weg. Om mijn talenten in te zetten voor cliënten en collega’s. Om ons vak toegankelijk te maken voor de mensen, want dáár draait het allemaal om in het recht. Het recht is er voor de mensen, niet andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *