De paden op, de lanen in….

Ik blog regelmatig over mijn werk, dossiers en wat ik zoal tegenkom.

Spijkerbroek en wandelschoenen altijd paraat in de auto

Voor een gemeente in centraal Nederland liep ik afgelopen weken door tuinen en langs fietspaden. Er lagen daar diverse verjaringsdossiers en de gemeente gaf deze aan mij in behandeling. Ik heb de dossiers eerst op kantoor bestudeerd en vervolgens contact gezocht met de bewoners. Achter ieder dossier zit immers een verhaal. Op een zaterdag en dinsdag namiddag ben ik bij ze op bezoek geweest. Mijn nette pak liet ik thuis, want we gingen het veld in.

Ik heb met de mensen gesproken, foto’s gemaakt van de huidige situatie (vanuit de tuin en de openbare weg) en mijn voorlopige juridische oordeel getoetst aan hetgeen ik tijdens mijn locatiebezoek te horen en te zien kreeg.

De ervaring leert dat je eigenlijk pas een half dossier hebt, voordat je ter plekke bent wezen kijken en met betrokken hebt gesproken. Achter je bureau vandaan, jurist!

Afbeelding Blog

Het is niet voor niets dat mijn cursisten vaak een koffiemok van mij krijgen: eerst praten, dan oordelen. Nóóit mensen iets gaan verwijten of alvast een juridisch oordeel vellen, voordat je hen gesproken hebt. Geen enkel archief – hoe professioneel de organisatie ook is – is volledig. Hoe pijnlijk is het als je op locatie en/of van de wederpartij een document overhandigd krijgt dat in jouw dossier ontbreekt en die jouw oordeel volledig op zijn kop zet?

Ik vind locatiebezoek ook één van de leukste onderdelen van mijn werk, omdat dan alles wat mijn werk zo boeiend maakt bij elkaar komt: communicatie, feiten- en dossieropbouw, onderhandelingen voeren, juridische oordeelsvorming en oplossingen verzinnen. Een locatiebezoek haalt het beste in mij naar boven qua vakkennis, communicatie-vaardigheden en creativiteit. Het is altijd ‘juridisch weer’.

Afbeelding Blog-2

Daarna vormde ik mijn eindoordeel over de juridische, praktische en beleidsmatige elementen in deze dossiers. En ik heb de gemeente geadviseerd hoe in deze dossiers een minnelijke schikking kan worden bereikt.

Hoe doe jij dat? Hoe pak jij de dossiers die je onder handen hebt, aan? Laat me dat aub hieronder of per e-mail weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *