“De overheid hoeft niet overal achteraan te jagen”

Veel gemeenten gedogen particulier gebruik van hun grond, zeker als dat niet zo erg is. Dat mag niet zo maar leiden tot verlies van die grond via verjaring.

Hof Den Bosch: 11 oktober 2016, Walkant Zierikzee, ECLI:NL:GHSHE:2016:4559

Dé verjaringsuitspraak van het jaar 2016. In deze zeer belangrijke uitspraak geeft het Hof aan dat bescherming van overheidsgrond tegen verjaring belangrijk is. Het komt in de rechtspraak maar zelden voor dat er bij verjaring duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen overheidsgrond en particuliere grond. Terwijl de praktijk daar eigenlijk wel dringend om vraagt. Immers, veel overheidsgrond is bij particulieren in gebruik en veel gemeenten, waterschappen en andere overheden hebben projecten lopen om dat goed te regelen. Doen ze dat niet, dan dreigt verjaring.

Het gebruik door particulieren van overheidsgrond wordt vaak wel gedoogd, ook al is het niet juridisch geregeld. En je hoeft als gemeente niet overal achteraan te jagen, uit vrees voor verlies van je grond. Dan kan je als gemeente je werk niet meer doen.

Soms is dat particuliere gebruik van overheidsgrond zelfs wel voordelig vindt het Hof. Moet je dus niet zo krampachtig over doen. Ik deed nog even navraag bij Rikkert Hoekstra, advocaat van de gemeente in deze zaak

In 2010 wilde het Hof Den Haag daar nog niet aan, aan de gedachte dat gemeenten gebruik van hun grond door derden gedogen. Nu is het Hof Den Bosch gelukkig wel zo ver. 

Advocaat Rikkert Hoekstra van de gemeente Schouwen-Duivenland

Bekommer je om je eigen grond, eigenaarDe teller staat dit jaar al weer op ruim 70 interessante uitspraken. Het Hof Den Bosch zet dit jaar nadrukkelijk de toon en heeft diverse belangrijke uitspraken gedaan, waaronder op 27 september 2016 over een Bergense laurierstruik en op 11 oktober dus deze zaak in Zierikzee, gemeente Schouwen-Duiveland.

Op de jurisprudentiedag van 3 november 2016 in Nunspeet gaan we nader in op deze spectaculaire uitspraak, die echt goed nieuws is voor overheden. Eigenlijk is dit voor mij wel dé verjaringsuitspraak van het jaar.

Kan je nu rustig achterover leunen als gemeente? Nee, zo gemakkelijk is het nou ook weer niet!

Als jij je huiswerk goed maakt, kan je wel veel gemakkelijker verjaringsdossiers afhandelen. Dan weet jij hoe het écht zit. Kom daarom naar de jurisprudentiedag op 3 november 2016 te Nunspeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *