“Weet je wat, ik lees het wel even vóór”

Ruzie over bouwprojecten kost ook gelijk heel veel geld: aan schadevergoeding en juridische bijstand. Dat lijkt heel leuk voor juristen en advocaten, maar is veel minder leuk voor de betrokken partijen. Die willen graag hun recht halen, maar er zijn grenzen aan wat het mag en kan kosten. Hoe los je dat soort zaken nou goedkoop en voortvarend op?

Ik lees in het NRC:

Bij veel projecten waar nu onenigheid is – over extra werk, over de kwaliteit van geleverde informatie, over wijzigingen in het ontwerp – realiseerden de partijen zich niet altijd waarvoor ze tekenden, zegt bouwrechtadvocaat Jos van de Vijver van kantoor Drost & Van de Vijver. „En hoe later je in een bouwproject een probleem tegenkomt, hoe duurder het is om het recht te zetten.”

Eén methode die goed werkt om conflicten te voorkomen, zegt Van de Vijver, is om een onafhankelijke derde het contract simpelweg te laten voorlezen aan de bouwer en de opdrachtgever. „En dan per punt vragen: wat versta jij hieronder? Wat versta jij hieronder?” Ook al beslist één dat het zo gelezen moet worden, dan wéét de ander dat ten minste.”

Misschien ben je dan wel een hele dag met elkaar bezig. Of misschien wel een paar middagen acher elkaar. Maar, volgens mij heb je dan een veel betere verstandhouding met elkaar én kan je daarmee veel gedoe achteraf voorkomen. Lees hier het hele artikel. Volgens mij kunnen we elders in het recht daar ook veel van leren…

Een reactie op ““Weet je wat, ik lees het wel even vóór”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *